maanantai 6. tammikuuta 2014

Ruumiillista

Olen ollut miltei koko aikuisikäni ylipainoinen. Milloin enemmän, milloin vähemmän. Eikä se minua ole pahemmin haitannut. Olen kuitenkin ollut terve ja kyennyt tekemään kaiken, mitä olen halunnut. Kunnes tänä syksynä kun polveni sanoi poks. Ja jo hieman ennen sitä sokeriarvoni nousivat turhan korkeiksi. Kumpaankin vaivaan on tarjottu ratkaisuksi painon pudottamista. Otan tavoitteekseni kaikki kolme - polven, sokerit ja painon. Haluan nähdä mikä vaikutus asioilla on toisiinsa. Lisäksi yksi matkahaave tarvitsee terveitä jalkoja.

Tavoitteet 7 ja 4

Syyskuussa polveni meni rikki. Se on ollut heikko lenkki jo ennenkin. Pari kertaa lonksahtanut paikoiltaan ja kerran saanut soraa sisäänsä pyöräilykolarissa. Syyskuun alussa juoksin Hakaniemessä bussia kiinni ja yhtäkkiä huomasin, etten pysty juoksemaan, sillä polveen sattui niin perkuleesti. Muutaman kummallisen diagnoosin, kuten "se on nyt jostain ärtynyt" ja " sullahan on pihtipolvet, ei ihme, että noihin jotain tulee", jälkeen pääsin kunnollisen ortopedin puheille. Nyt on kolmen kuukauden lääkekuuri lopuillaan ja kohta nähdään, mihin se on riittänyt. 

Polven heikko kunto ketuttaa rankasti. Se rajoittaa elämää enemmän kuin voisi kuvitella. En voi harrastaa tanssilajeja, kävelen kuin mummo ja kaikenlaiset portaat ovat esteitä elämässä. Tänä vuonna on tarkoituksenamme mennä Kiinaan. Yksi vuoden tavoitteistani on kävellä Kiinan muurilla. Pakko tehdä jotain, jotta polvi olisi kunnossa.  
Ilman lääkkeitä, sillä polvilääkkeet nostavat verensokeria, tuota toista vitsaustani.

Tavoite 5

Sokeriarvoni ovat olleet jo jokusen vuoden riskirajoilla - ei pahasti, mutta kuitenkin. Ei siis välitöntä suurta hätää, mutta pitkällä aikavälillä on riski sairastua. Ja kuten pelotteleva työterveyslääkäri ystävällisesti kertoi, eläkeiän haaveet matkailusta ja mukavasta elämästä saa jättää, jos on infarkti päällä ja jalat amputoitu. Tavoitteenani on, että verensokerini on alle riskirajojen.

Tavoite 3 

Haluan siis nähdä, mikä vaikutus painolla on sekä polven kuntoon että sokeriarvoihin. Ja onko sillä merkitystä muuhun onnellisuuteeni. Sekä polvilääkäri että sokerivalistusta antanut terveyshoitaja suosittelivat viiden prosentin painonpudotusta. Otan tavoitteekseni kuitenkin enemmän, olkoon se 
kymmenen prosentin painonpudotus.

1 kommentti:

  1. Ei voi muuta kuin toivoa, että onnistut näissä tavoitteissa!

    VastaaPoista

Jätä kommentti, kannustus tai kritiikki! Kaikesta olen kiitollinen.