torstai 2. tammikuuta 2014

Vienanmeren valaat

Tavoite 6


Joistakin paikoista muodostuu mielessä eksoottisia ja sadunhohtoisia. Minulle tällainen satumaa ovat Solovetskin saaret Vienanmeressä. Vietin jonkun verran aikaa 90-luvun alkupuolella Venäjän Karjalassa ja tutustuin Petroskoissa arkeologiin, joka oli tutkinut Vienanmeren aluetta. Hän kertoi Solovetskin luostarista, josta neuvostoaikana tuli kammottu vankila ja pakkotyöleiri sekä alueen arkeologisista löydöistä. Näissä oli muun muassa kuvattu ihmisiä valaan hahmossa. Hän oli silloinkin menossa kesäksi kaivauksille ja kertoi, että kesällä Solovetskin lähistölle kokoontuu  maitovalaita. Siitä lähtien olen halunnut nähdä maitovalaan Solovetskissä.

Välillä haave unohtui, kunnes viime kesänä olimme serkkuni Ekin kanssa etsimässä hänen sukunsa juuria Karjalassa ja kävimme myös Petroskoissa. Matkalla meillä oli tavoitteena uida mahdollisimman monissa vesissä, mutta kehnon sään vuoksi Äänisessä uimisesta ei tullut mitään. Siinä sitten sitä manaillessa vannoimme paluuta ensi kesänä. Eki oli jo hieman epäileväinen, mutta sitten jostain syystä sanoin, että ensi kesänä uidaan muuten Vienanmeressä. Eki innostui, sillä oli myös kuullut maitovalaista ja niiden erityislaatuisesta kyvystä kommunikoida. Ne esimerkiksi kertovat aina nimensä, eli jokaisella yksilöllä on oma äänimerkki, jolla se aloittaa ääntelyn.

Yle Areenasta voi kuunnella valastutkija Rauno Lauhakankaan kiehtovan  haastattelun, jossa hän kertoo lisää valaiden ääntelystä ja kokeista, joissa valaat vastasivat niille soitettuun musiikkiin http://arenan.yle.fi/radio/1578721  

Näyttääpä muuten Ville Haapasalokin vierrailleen Solovetskissa,  Jäämeri 30 päivää  -sarjan jakso tulee televizorista 8.1.


Eli tavoitteeni numero kuusi on nähdä valas.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, kannustus tai kritiikki! Kaikesta olen kiitollinen.